Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 19:49 - Учителят
Автор: laurencia Категория: Други   
Прочетен: 3683 Коментари: 6 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Не е учител онзи персонаж, комуто вдъхваш живот с въображението си. Твоята слабост, нуждата ти да се чувстваш защитен, подкрепен, разбран, приласкан, създава тази митична фигура, която после наслагваш върху тяло от плът и кръв. Това е като очарование, фантазия на романтичния ти ум, с която се опитваш да предпазиш своето безсилие. Ти не се нуждаеш от учител, а от Бог. Не си готов да се изправиш пред отговорността за собствения ти живот. Разбираш ли сега защо гурутата масово се самообожествяват?
     Старите страхове, духовната незрялост, първичните емоции и липсата на умение за подбор ти пречат да станеш господар на собствения си живот. Затова си създаваш едно непревземаемо убежище, един извор на любов и милосърдие, който разбира и прощава твоите слабости. За да не изглежда прекалено абстрактно, ти му придаваш име и форма, а за да остане окончателно свързан с теб, го обявяваш за гуру, въздигаш го на трон в сърцето си и изливаш отгоре му неврозата си. Добре, имаш каквото искаш, но това не е учител.
     Учител е онази личност, която може да те демаскира с един поглед. Която безмилостно разбива егото ти. Която наказва много повече, отколкото хвали. Която има властта да те накара да се почувстваш малък и жалък, но също и велик, и смел. Която те държи винаги в границите на твоите възможности. Която не ти дава отдих. Която те поставя – без да те изоставя, - в трудни ситуации. Която никога не отстъпва. Която независимо от дълготрайността на контакта, не приема фамилиарността на приятелството. Която се изхлузва като риба, тъкмо когато си повярвал, че си спечелил благоволението й. Която избухва като вулкан, когато се държиш надменно и не снижава градуса, докато не те види смирен.
     Не се самозалъгвай, приятелю. Един истински учител преподава малко. Онова, което прави, е да те остави да се учиш край него. Интересуват го действията ти. Знае много добре, че без адекватни действия няма напредък. Затова наказва твоята арогантност, твоята леност, твоята закоравяла склонност да търсиш извинения, за да прикриваш грешките си, твоята самодостатъчност, твоята прекалена фамилиарност, твоята липса на уважение. Кой е той, можеш да вметнеш, че да си присвоява такава роля? Твоят учител. Някой, който има мисията да те направи по-добър и затова те кара да плачеш. Служи му, почитай го, уважавай го. Голям късметлия си, че има кой да те води през живота.


Франсиско Лопес – Сейване
„Нещата, които научих от Изтока”



Тагове:   учител,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hinki - ***
03.08.2012 22:55
"Поезията на моят учител Алим, на който дължа всичките си качества, ме опияняваше, неговата любов към човечеството ме вдъхновяваше, жертвеното му служене ме възвисяваше ... ... Но за да ме изведе от пределите на обикновеното, той ме дразнеше, което ме накара да изучавам раздразнението си, разгневяваше ме, за да почувствам своя гняв и да се науча да го преобразувам ... ... Алим сам се превръщаше в обект на нападки, за да могат хората да видят низостта на недоброжелателите и да не се присъединяват към тях. Той ни показваше необичайни неща, за да може необичайното да стане за нас обикновено, и в края на краищата да можем да осъзнаем, какво представлява то в действителност."

Афзала от Александрия
Дервишки учител
цитирай
2. laurencia - Благодаря за изненадата, hinki.
04.08.2012 09:21
Не бях срещала това хубаво описание.

Гневът, страхът, чувството за вина... са наркотици. Умът и тялото се пристрастяват към тях и имат нужда да се чувстват така. Учителят го знае и затова те кара да ги усетиш непосредствено, "на голо". След време бурната съпротива, емоциите и сълзите спират... Преобразуването е осъзнаване на нагласите, но и на факторите, които ги създават. Не става за един ден, а ученикът е длъжен да даде поне едно от себе си, за да му се върне десетократно...
цитирай
3. sestra - Когато учителят е приет от ученика,
04.08.2012 09:35
тогава става много лесно. Нужно е само вдъхновение, и любов разбира се. Тези текстове са радост и за мен.
цитирай
4. laurencia - Радвам се на отзива ти, sestra.
04.08.2012 10:10
Така е, взаимодействието с учителя е лесно, по-трудна е битката със собствените навици.
цитирай
5. hinki - :)
04.08.2012 10:27
Суфистките приказки и текстове относно ученето и учителите винаги са ме радвали. Ето още нещо по темата, което според мен си струва:
http://kyokuten.net/index.php?IDMenu=873&IDLang=1

цитирай
6. laurencia - :)
04.08.2012 11:00
hinki написа:
Ето още нещо по темата, което според мен си струва:
http://kyokuten.net/index.php?IDMenu=873&IDLang=1


Изглежда интересно и полезно. След практиката ще погледна пак, благодаря. :)
цитирай
7. laurencia - P.S.
04.08.2012 20:59
Поздравления за чудесния сайт и успех!

Нещо и от мен, ако представлява интерес, миналия уикенд имах удоволствието да съм там, на йога практика, водена от Христо Илиев и представянето на новата му книга:

http://www.helikon.bg/books/311/165412_fragmenti-ot-tcialoto.html
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laurencia
Категория: Други
Прочетен: 915233
Постинги: 575
Коментари: 3390
Гласове: 41663